Kocsi Múzeum

A kocsi magyar találmány és Kocs községből ered. Mátyás király uralkodása idején a kocsi bognárok igen híresek voltak. 1518-ban Sigmund von Herberstein részletesen leírta a kocsiszekeret és megemlítette, hogy Mátyás király is szívesen utazott ezen a gyorsnak és kényelmesnek mondható kocsin.

Egy rugózó szerkezetet fejlesztettek ki, olyan kocsiszekeret alkottak melynek szekrényében vesszőből font kas volt, amely hátrafelé fokozatosan magasabbra emelkedett, alkalmasint azért, hogy szükség esetén ponyvával letakarható legyen. A kas hátsó ülésén két személy foglalt helyet, egy pedig szemközt levő kisülésen, a kocsis háta mögött. A szerkezet újszerűségét és szakmai egyediségét mutatja, hogy a kocsi szó több európai nyelvben is előfordul és a jelentése is azonos.

Ennek a híres találmánynak; a kocsiszekérnek állít emléket a kocsi Kocsi Múzeum.

Kiállításunkban a kocsi készítésének fázisai mentén haladva megismertetjük a bognárok és kovácsok eszközkészletét, utalunk a fogatoláshoz használt lószerszámok készítőire,a szíjgyártókra is majd a 15. századi kocsi méret-és anyaghű rekonstrukcióját tekinthetik meg a látogatók. Játékos, élményszerű foglalkozásokat tervezünk (igény szerint), amelyek jól kapcsolhatók a történelem, földrajz, magyar nyelv és irodalom, környezetismereti órák tananyagához. Havonta az adott ünnepekhez kötődően különböző foglalkozásokra is várjuk a csoportokat.

Fenntartója: Kocs Község Önkormányzata

Nyitvatartás

Múzeum minden év április 1-jétől október 31-ig tart nyitva.

Hétfő: ZÁRVA

KEDD: 11:00 – 15:00

Szerda: ZÁRVA

Csütörtök: 11:00 – 15:00

Péntek: ZÁRVA

Szombat: ZÁRVA

Vasárnap: 11:00 – 15:00

Ettől eltérő időpontokban előzetes egyeztetés szükséges.

Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Dobos Gábor

+36-30/986-9678

e-mail: info@kocsimuzeum.hu

Belépőjegy árak

2023. április 1-től

Belépődíj: 800 Ft/fő

Csoportos kedvezmény 15 fő felett 650 Ft/fő

Gyerek kedvezmény 18 év alatt 400 Ft/fő

Megértésüket köszönjük!

www.kocsimuzeum.hu

Szechenyi 2022